VFX-ARTIST för spel och film

En branschnära utbildning

Visual Magic – VFX-artist för spel och film är en toppmodern yrkeshögskoleutbildning* som ger spetskompetens inom digitala, visuella specialeffekter (VFX). Utbildningen är efterfrågad av branschen och i vår ledningsgrupp sitter därför representanter från bland andra DICE, North Kingdom och Goodbye Kansas som styr utbildningens innehåll. Under 2,5 år, varav ett halvår praktik, lär du dig det absolut senaste inom bland annat Virtual Production, Motion Capture, VR och Realtidsgrafik. Du kommer att bemästra de vanligaste programvarorna (Maya, Blender, Houdini, Nuke, Z-brush, Motion Builder, etc.) och du har tillgång till din egen stationära dator under hela studietiden. Vi samarbetar aktivt med branschföretag under hela utbildningen, så att du som student får lära dig genom skarpa case.

Campus ligger bara en kort promenad från centrum. Skellefteå som stad präglas av en stark spel- & filmkultur och här finns flertalet bolag och utbildningar inom området. Att hitta likasinnade är med andra ord inte ett problem. Tack vare detta kommer du i projektform få samarbeta med närliggande yrkesroller såsom producenter, animatörer, filmare etc.) för att få en djupare förståelse för arbetsflöden kring VFX.

Specialeffekter används mer och mer utanför de klassiska branscherna som spel och film – till exempel inom reklam och arkitektur. Den här utbildningen må inrikta sig på de förstnämnda men det är du som sätter gränserna vad du ska jobba med som VFX-artist. Vad drömmer du om att få skapa?

*med möjlighet att, via extra kurser och tillgodoräknande av yrkeserfarenhet, även avlägga en Bachelor of Arts and Culture-examen i samarbete med Högskolan Novia (Novia University of Applied Science).

VFX composition

Vilken sorts VFX-artist vill du bli?

Under det första året får du en bredare kunskapsbas med bland annat introduktionskurser i både 3D-visualisering och digital compositing. Inför det andra året väljer du inriktning och får sedan en rad mer specialiserade kurser. Båda har stort fokus på ny teknik (Virtual Production, Motion Capture och Realtidsgrafik via Unreal Engine)

 • 3D-visualisering – för dig som vill skapa i 3D.
 • Digital Compositing – för dig som vill kombinera 3D med filmat material.

Du får även kunskaper om foto- & filmskapande (inkl. ljussättning, komposition, kamerateknik och bildberättande). Du lär dig förstå organiska och mekaniska rörelsemönster, karaktärsdesign och hur VFX kan användas för att förstärka en berättelse.

Bra att veta:

 • Utbildningen är kostnadsfri.
 • Du är CSN-berättigad och kan söka studiemedel.
 • Intaget sker via arbetsprov – EJ betyg.
 • Urvalet sker anonymt = alla bedöms på samma premisser.
 • Största delen av föreläsningarna sker på engelska då vi har flera internationellt erkända toppnamn på besök.
 • Kunniga föreläsare från branschen som delar med sig av både kunskap och erfarenhet.
 • Bostadsgaranti – vi fixar boende. Läs mer!
 • Utbildningen är 2,5 år (500 yhp) och sker på Campus Skellefteå.
 • 6 månaders praktik (lärande i arbete) på ett specialeffektsföretag.
VFX production - mocap kick
VFX composition

Ansökningsprocess: VFX-artist för spel & film

Talang och potential!

Vi vill ge alla möjligheten att söka och väljer därför att inte gå på betyg i vår intagning. Vi behandlar dessutom alla ansökningar anonymt för att säkerställa att ålder, kön, etnisk härkomst osv. inte påverkar urvalet. Det som istället bedöms är kunskaper och färdigheter – i kombination med ditt driv och din vilja att få gå denna utbildning. Vi ser till helheten, det vill säga att om du är bra på att rita/måla för hand kan det kompensera för brist på erfarenhet i 3D-program – och tvärtom 🙂

För att ge dig bästa möjliga förutsättningar för att få ditt drömjobb efter examen, kommer utbildningen att vara rätt hård och krävande. Engagerade lärare och studiekamrater kommer dock att stötta och hjälpa dig längs vägen. Vi gör detta tillsammans!

VIKTIGA HÅLLPUNKTER INFÖR HT2023:

Nedanstående info gäller för antagning 2023 (datum kan dock komma att justeras något).

 • 1:a februari – Ansökan* för HT 2023 öppnar (se till att anmäla dig redan nu).
  https://apply.yh-antagning.se/to/skelleftea/ht2023/8
 • 15:e maj – Ansökan* för HT 2023 stänger.
 • 19 juni – Sista dag för inlämning av betyg/arbetsprov/inlämningsuppgifter (komplettering för dig som ansökt).
 • 30:e juni – Antagningsbesked och möjlighet att boka en lägenhet.
 • 21:e augusti – Utbildningsstart.

*Din ansökan ska kom­plet­te­ras med slut­be­tyg från gym­na­si­et som lad­das upp på webben. Har du inte fått ut ditt slutbetyg ännu kan du skicka in det senare (senast 19 juni), via din ansöknings­si­da. Saknar du fullständigt gymnasiebetyg finns istället chans att bedömas enligt reell kompetens (dina kunskaper och erfarenheter).

VFX production - mocap kick

Urvalsprocessen

Urvalet sker i två steg:

Steg 1: Behörighet

 • De sökande skall skicka in examen/slutbetyg från gymnasiet (eller motsvarande).
  OBS: För dig som saknar fullständigt gymnasiebetyg finns istället chans att bedömas enligt reell kompetens.
 • Om ovanstående betyg ej innehåller ”Engelska 6” (alt. om betyg är ej godkänd) krävs det att denna kunskap visas genom en skriftlig motivering på engelska varför du vill gå utbildningen, max 1 st A4, bifogas ansökan.

Steg 2: Arbetsprov

Alla som söker vår utbildning till VFX-artist behöver även komplettera med arbetsprov som visar praktisk färdighet. Totalt handlar det om tre arbetsprov á 40 poäng. Instruktioner för dessa skickas till de som ansökt och är behöriga (och listas nu även här nedan, klicka på plustecknen…).

 • Arbetsprov 1. En handritad blyertsteckning (+ ett ifyllt formulär).
 • Arbetsprov 2. En färgglad illustration eller animerad sekvens skapad med dator (+ ett ifyllt formulär).
 • Arbetsprov 3. Valfritt tidigare arbete (+ ett ifyllt formulär).

Den sammanlagda poängsumman (max 120 poäng) utgör sedan grunden för rangordning av de behöriga sökande. De sökande med högst poängtal antas och övriga placeras på reservlistan. Notera: Söktrycket väntas bli stort (2020, 2021 och 2022 var det betydligt fler än 100 sökande) så arbetsproven är väldigt viktiga.

Kolla in vår FAQ eller kontakta oss ifall du undrar över något!

Arbetsprov 2023 – VFX-artist för spel & film

Nedan listas 2023 års arbetsprov som kommer att bedömas helt anonymt av en grupp yrkesverksamma experter. Arbetsproven ska skickas in absolut senast den 19 juni – men helst betydligt tidigare så vi hinner reagera om något är/går fel. Lycka till!

Teknik: Handritad koncept/skiss, använd blyertspennor. Format: A4, inscannat eller avfotograferat. Bedömningsgrund: Kreativitet och teckningskunskap samt känsla för form och/eller anatomi samt visuellt berättande. Specifikation: Hur du jobbat och hur din erfarenhet har påverkat ditt arbete ska sedan beskrivas i ett formulär.

Du får gärna göra flera skisser och/eller visa hur du arbetat för att få fram den slutgiltiga bilden – men de ska då sammanfogas i en enda bild (endast ett arbetsprov 1 skickas in). Döp filen till ditt namn och vilket arbetsprov det gäller (typ: ”roy_batty_1B.jpg”).

Välj en av följande uppgifter:

 • Alternativ 1A: “Wizard brewing potions”/ “Trollkarlen kokar brygder”. Motiv: En trollkarl som skapar funktionsdryck.
 • Alternativ 1B: “Självporträtt i balans”. Motiv: Ett självporträtt där du balanserar på en boll.

OBS! Fyll även i formuläret för Arbetsprov 1: https://forms.gle/BGAub6KK3ut8TuY38

Skicka in arbetsprovet i god tid innan deadline (den 19 juni) – så hinner vi reagera om filen har blivit korrupt eller har andra problem.
Är filen >10 MB rekommenderar vi att du använder en webbtjänst som kan skicka stora filer, exempelvis https://sprend.com/sv/ eller https://www.transfernow.net/sv/

Skicka dina arbetsprov till arbetsprov@visualmagic.se
Märk mailen (subject) med ”VFX23 ARBETSPROV ”, numret på arbetsprovet och ditt namn.

Teknik: En bild eller ett filmklipp med starka färger som du skapat/modifierat med dator, ritplatta eller liknande. Du behöver inte göra allt från grunden utan kan nyttja assets och annat material. Inget krav på specifik programvara. Format: En bild på max 50 Mb eller ett filmklipp på max 30 sekunder (max 500 MB). Gärna med breakdowns (som visar hur du skapat ditt verk). Bedömningsgrund: Din känsla för form och färg, din kreativitet och hur du kan hantera vald programvara. Specifikation: Hur du jobbat ska sedan beskrivas i ett formulär. Du får gärna göra flera bidrag – men de ska då sammanfogas i en enda fil (endast ett arbetsprov 2 skickas in). Döp filen till ditt namn och vilket arbetsprov det gäller (typ: ”dorothy_gale_2A.xxx”).

Välj en av följande uppgifter:

 • Alternativ 2A:”Misplaced monster trying to blend in”/“Felplacerat monster som försöker smälta in”. Motiv: En färgstark skildring av ett monster som hamnat lite fel men gör sitt bästa (?) för att passa in i miljön.
 • Alternativ 2B: ”Visual Magic”/“Visuell magi”. Motiv: Någon som använder magi för att skapa något färgsprakande.

OBS! Glöm inte att fylla i formuläret för Arbetsprov 2: https://forms.gle/Cz78e1urM3BQAa6F8

Skicka in arbetsprovet i god tid innan deadline (den 19 juni) – så hinner vi reagera om filen har blivit korrupt eller har andra problem.
Är filen >10 MB rekommenderar vi att du använder en webbtjänst som kan skicka stora filer, exempelvis https://sprend.com/sv/ eller https://www.transfernow.net/sv/

Skicka dina arbetsprov till arbetsprov@visualmagic.se
Märk mailen (subject) med ”VFX23 ARBETSPROV ”, numret på arbetsprovet och ditt namn.

Här ska du skicka in något du gjort tidigare (eller för denna ansökan). Motiv: Valfritt men helst kopplat till utbildningen på något sätt. Format: En bild (kan vara ett kollage med flera motiv) på max 50 Mb eller ett filmklipp på max 2 minuter och max 500 Mb. Endast ett arbetsprov 3 skickas in (men det kan vara ett bildkollage eller en showreel). Bedömningsgrund: Hur ditt inskickade arbete visar på färdigheter som kan vidareutvecklas i vår utbildning, d.v.s. din potential. Specifikation: Hur du tänkt och jobbat ska sedan beskrivas i ett formulär.

Döp mappen/filen till ditt namn och vilket arbetsprov det gäller (typ: ”kuro_hebi_3.xxx”).
Länk till portfolio eller liknande godkänns EJ, vi måste få in en fil som vi kan lagra och bedöma utan internet-uppkoppling.

OBS! Se till att även fylla i formuläret för Arbetsprov 3: https://forms.gle/kEm5sMTDnXBnRYhy6

Skicka in arbetsprovet i god tid innan deadline (den 19 juni) – så hinner vi reagera om filen har blivit korrupt eller har andra problem.
Är filen >10 MB rekommenderar vi att du använder en webbtjänst som kan skicka stora filer, exempelvis https://sprend.com/sv/ eller https://www.transfernow.net/sv/

Skicka dina arbetsprov till arbetsprov@visualmagic.se
Märk mailen (subject) med ”VFX23 ARBETSPROV ”, numret på arbetsprovet och ditt namn.

OBS! Din förmåga att följa ovanstående anvisningar (inkl. att döpa filer rätt, hålla dig inom filstorleksgränser, etc.) kommer också att bedömas – så dubbelkolla innan du skickar in!

Har du frågor så tveka inte att kontakta mig på: magnus@visualmagic.se eller 076-7613116
Lycka till!